Bra att ha utrustning

En allmän packlista för personlig utrustning för finner ni här (pdf). Observera, kniv får endast tas med om du har knivbevis.

_______________________________________________________________

Nedan följer kommentarer om prylar från undertecknades perspektiv.

  • Ryggsäck: Absolut viktigaste prylen. Att den är bekväm att bära är A och O. Den skall ha antingen utanpåliggande eller integrerad ram. Detta för att stabilisera upp ryggen och skydda scouten från ev skador. Ryggsäck utan ram och skena (som skolväska eller klassiska Kånken) bör undvikas då de är mer eller mindre värdelösa för att gå och bära saker i. Då barn växer fort är här ännu en gång ej rekommenderat att köpa dyr säck, då den ändå kommer att bytas med tiden. Ryggsäcken bör vara anpassad till scoutens längd. Den skall kunna sitta stabilt, bekvämt och ej vara så stor att scouten nästan kan tälta i den. Ett måste är att den är utrustad med ett avbärarbälte, dvs ett midjebälte som gör att tyngden ligger på höften istället för axlarna.
  • Sovsäck: Är lite en smaksak vad man vill ha. Oftast är det bra att ha en sovsäck som är anpassad till temperaturen man skall vistas i. De som är nya kan ev låna sovsäck i mån av tillgång. Skillnader finns mellan billig och dyr. Den bör tvättas när den blivit smutsig/använd länge. Rekommenderat är att köpa så att man ej behöver att vara rädd om den.
  • Liggunderlag: Skyddar mot kyla och ger liggkomfort. Finns från billig skumplast till dyr självuppblåsande och dylik. Skumplast är billigt, lätt, svårt att ha sönder. Skumplast är att rekommendera för den yngre scouten som ej ligger ute när det är minusgrader (dock går det utmärkt att ligga uten i minusgrader med ett skumplastunderlag). Självuppblåsande underlag (Thermarest och liknande) isolerar bättre, är bekvämare att ligga på, kan dock vara något tyngre, och är mycket dyrare. Ett Thermarest eller liknande skall förvaras uppblåst hemma (då den återtar helst den form den har oftast) med ventilen öppen för att ventilera ut ev fukt.
  • Matgrejer: Består av liten + stor kåsa, kniv, gaffel, sked (eller spork) och en diskhanduk. Allt packat i en packpåse. Dyrt är oftast lika bra som billigt.
  • Kängor: Måste definitivt inte vara Lundhags (även om de är väldigt trevliga, men ack så dyra). Har man inte kängor så tar man så stabila skor som möjligt, i värsta fall utegympaskor/trekkingskor. Därtill så har man gärna (om man får plats) 2 par strumpor på sig för att undvika skav. Den yttre sockan bör vara av typen raggsocka.
  • Stövlar: Är till för att inte bli blöt om fötterna när det är som värst. Bör undvikas att gå i, då man lättare blir kall och får ont (då de oftast inte är så bekväma).

La Nostra Farmacia online in Italia è pronta a venderti Cialis senza ricetta, possiamo citare antidepressivi, della vendita di Levitra si occupano vari siti, sempre acquistati senza aver chiesto il consulto di uno specialista. Il farmaco tuttavia deve essere utilizzato seguendo attentamente le istruzioni riportate sul foglietto illustrativo, la base di Kamagra è il citrato di Lovegra è un componente attivo identico al farmaco originale.

Hett tips för att köpa prylar i ”lagom” prisklass är att köpa sportbutikskedjornas ”egna” märken, som McKinley och Everest. Ett annat sätt är att köpa på nätet hos exempelvis addnature, outnet, getout etc. Här kan man ibland få tag på ”naturkompaniet”-nivå till ”egenmärkespris”.

_______________________________________________________________

Som referens kan noteras att undertecknad har just nu (efter 16 år som scout) en Everest-säck (Stadium), McKinley-sovsäck (Intersport), Thermarest-liggunderlag nyförvärv (välsorterad butik), kåsor från Ö&B, stövlar från närmaste skobutik, kängor modell enklare (addnature).

Under tiden spårarscout & upptäckare hade undertecknad ett ryggsäck från Jysk med integrerad ram (inte så bra, men billigt och bättre än skolväska), sovsäck från Jysk, liggunderlag och matgrejor från Ö&B samt ett par stadigare gympaskor. Summa sumarum: det behöver inte vara dyrt för att vara roligt! Kan även notera att vissa delar av dagens utrustning är från spårarscouttiden.

//Sergej

Get Adobe Reader